За глад за кадри по родното Черноморие алармира зам-председателят на БХРА

...
За глад за кадри по родното Черноморие алармира зам-председателят на БХРА
Коментари Харесай

Невероятно, но факт: Хотелиерите в Слънчака вдигат бясно заплатите, дават по 5000 и 3000 лева за новия сезон на...

За апетит за фрагменти по родното Черноморие алармира зам-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Трудовите тържища още не са стартирали, само че занапред е ясно, че фрагменти няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не доближават 15 000 служащи, заяви Налбантов. Хотелиери лудо подвигат заплатите, в опит да привлекат обслужващ личен състав за сезона. Всички си дават сметка, че в случай че не намерят фрагменти, сезонът е изправен пред цялостен неуспех. Истерията се усеща в стотиците разгласи за работа, които пълнят профилираните уеб сайтове. От 2000 до 3000 лв. заплати за сервитьорки е оповестил притежателят на хотел " Св. Никола ", който се намира на първа линия в " Каваците ". Дори и там претендентите не доближават.

Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават положителни пари на келнерите. Обикновено договорите се подписват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така приходът на един сервитьор не пада под 1500 лв., освен това без да се считат бакшишите. За такава работа обаче се желае опит, добра визия и най-малко два непознати езика. Ресторантьори пък трескаво търсят основни готвачи за " ол инклузив ", като дават обещание най-малко по 2500 лв. месечно. За помощниците в кухнята заплатите потеглят от 1300 нагоре.

В елитните заведения за хранене със свободна консумация пък са подготвени да заплащат по 4000-5000 за умел шеф-готвач.

Сред най-дефицитните фрагменти са камериерките. За тях се дават обещание по 800-900 лв., а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лева Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лв., в този момент стартират със стартова от 900 лв.. Над 800 лв. дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен личен състав също се намира мъчно.

Поне 20 хотела на юг търсят шефове и мениджъри, а заплатите за тях потеглят от 2000 лв.. Въпреки, че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите лудо търсят личен състав овреме.

Цялата публикация може да прочетете на уеб страницата на в. " Монитор "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР